Ogólnie wygląda to dobrze. Ewentualnie produkty takie jak olej z pestek winogron i wędliny warto wyeliminować. Do smażenia np. olej kokosowy, masło klarowane lub smalec.
1 pomarancze odrazu po przebudzeniu, bo z samego rana nic wiecej niewcisne, bo mam odruchy wymiotne, a po pomaranczach jakos szybciej mi przechodzi i moge szybciej brac sie za sniadanie i zjesc wiecej :) wiec ok ;-) 2 a jaki tluszcz polecasz do jajecznicy? Smalec tylko dlatego nie, bo niby podbija cholesterol, czy jest wiecej przeciwskazan? [...]
[...] tłuszcz z ryb i mies. jak masz sporo kasy to mozesz kupic olej lniany(tłoczony na zimno wysokolinolenowy) olej z orzechów włoskich, olej MTC olej kokosowy(do smarzenia) no i smalec tez do smazenia(wbrew pozorom ok tłuszcz) tylko nie przeginaj z tymi olejami bo np o6 w nadmiarze szkodzi... zamim kupisz to poczytaj o nich troche na sfd. nie chec mi [...]
Dzieki za odpowiedz. Wiem ze masz duzo innych spraw na glowie wiec naprawde nie chcialam Cie poganiac, jedynie przypomniej o sobie Sorry NIC NIE SZKODZI PRZECIEZ. Trening : 3x tygodniowo poranne aeroby OK. JAKI CZAS WYKONYWANIA TYCHZE AEROBOW ? 3x tygodniowo silownia - mam problem z ulozeniem sobie sensownego treningu. Nie wiem jak powinno sie [...]
[...] jedz rozne, a ryby najzdrowsze są tłuste. chudą rybke tez mozesz zrobic, a tłuszcze dodac oddzielnie, np. oliwe, awokado, etc..co do smazenia: jesli juz, to najlepsze są do tego maslo klarowane, smalec, olej kokosowy. jak masz patelnie teflonową to w ogole nie musisz uzywac tluszczu do obróbki i wyjdzie smaczniejsze, bo sie delikatnie przypiecze
[...] diecie. Jeżeli chodzi o smażenie, to warto do tego używać minimalnej ilości tłuszczu aby rozsmarować patelnię. Jako źródła warto wybrać olej kokosowy, masło klarowane, czy smalec. Polecam poczytać więcej na ten temat w artykule poniżej: https://potreningu.pl/articles/1927/najlepsze-tluszcze-do-smazenia Z kolei do smarowania pieczywa np. masło. [...]
[...] tanszy :D -czy moge smazyc piers z kurczka na oliwie z oliwek?? NIE smazymy na tlsuzczach nasyconych jak myslisz dlaczego wlasnie one przewazaja w miesach ? :D czyli smalec olej kokosowy i ew maslo (uwaga na przypalenie) czy smazenie calkowiecie odpuscic?? jak lubisz i cierpialbys bez tego to nie odpuszczaj Co myslisz o PAMie(chodzi o [...]
[...] wiedział- http://www.sfd.pl/T%C5%81USZCZE-t369407.html. Smażenie na tego typu olejach (extra virgin) przy obróbce cieplnej szybko się utleniają uwalniając substancje rakotwórcze,nie mówiąc już o tym że oliwa traci to co w niej najcenniejsze. Lepszą opcją do smażenia będzie smalec...:) Zmieniony przez - Pawlo94 w dniu 2012-12-02 23:05:52
[...] się głównie do celów kosmetycznych, niekoniecznie kulinarnych. Skoro masz gorzka oliwę, której smak Ci nie pasuje na surowo, to smaż na niej. nie mam jescze, planuje zakupic wiec chce sie zorientowac, co najlepiej wybrac do smazenia pod wzgledem zdrowotnym by nie wydatniac toksyn rakotworczych, moze smalec zamiast kokosowego? Czy cos innego
ie wim dlaczego kupujecie jakies ziwne wynalazki :D dla mnie istanije tylko kilka rodzajow oleju :D z oliwke rybi albo tran kokosowy MCT koniec eksprymentow pokrywa all albo i wiecje smacznego aha i jeszce smalec do ew smazenia :D
Do smażenia daj smalec, ew. masło. Najlepiej postaraj się całkowicie wyeliminować smażenie na rzecz gotowania na parze, pieczenia czy grillowania. Oliwa z oliwek do polewania na warzywa czy ryż jest jak najbardziej okej.
[...] i najbezpieczniej będzie ograniczyć maksymalnie smażenie, pójść w inne sposoby obróbki, jeśli już smażyć to na którymś z w.w. źródeł, a jeśli sporadycznie wówczas pojawi się smalec, czy masełko to żadna tragedia też się nie stanie :-) Ashakiel, doppler/na poziomie biochemicznym homocysteina oraz lipidogram są użytecznymi wskaźnikami.
[...] piersi z kury, wątróbka drobiowa, serduszka, jajka(6-8 dziennie), rzadziej karkówka, łopatka, śledzie, mintaj, twaróg( 1-2 w tyg) tłuszcze- oliwa z oliwek, orzechy, smalec lub masło(do smażenia jajecznicy) Tak w skrócie. Więc tak ustawie na początek proporcje makroskładników na 2,5 białko 2,5 ww 1,2 tłuszcze Wychodzi jakieś 2500 kcal I [...]
do smażenia najlepsze tłuszcze to smalec, masło klarowane, oliwa z oliwek (krótkie smażenie i nie za wysoka temperatura), olej kokosowy na łyżce - olej lniany, oliwa z oliwek, rzepakowy
Do smażenia dajesz smalec lub olej kokosowy, chcesz mało to posmaruj tylko patelnie lub ewentualnie jak się rozpuści to pędzelkiem rozsmaruj. Rzepak jeżeli już to tłoczony na zimno do stosowania na zimno. Najlepiej kupować bezpośrednio od małych producentów(np. na popularnym serwisie aukcyjnym).
maslo orzechowe,wiorki kokosowe,smalec, boczek,maslo ,jaja . Spozycie nasyconych kw tluszczowych powinno byc mniejsze niz 10% dziennej podaży, przy 70g tluszczu ,to 7g :) jest masa lepszych tłuszczy chociażby do smażenia. Ponadto kalorycznosc diety jest opłakana
Nigdy ale to nigdy nie smaż na lnianym , lnianego nie wolno nawet podgrzewać . Do podsmażania masło , oliwa a do smażenia kokosowy, smalec , masło klarowane ( przykładowo )